• Začněte správně: proč nejdříve řešit hypotéku a pak hledat nemovitost


Začněte správně: proč nejdříve řešit hypotéku a pak hledat nemovitost

Archiv FinGo.cz

Zeptali jsme se specialistky na hypoteční úvěry z FinGO.cz Jany Vaisové na ideální postup výběru nového bydlení.

Proč je důležité mít nejdříve předjednaný hypoteční úvěr?

Pokud si dopředu zjistíte, jak vysoký úvěr od banky dostanete, budete vědět, v jakých cenových relacích si můžete dovolit nemovitost vybírat. Budete mít limity na koupi nebo rekonstrukci a nebudete ztrácet čas prohlížením nemovitostí mimo váš rozpočet.

Co bys doporučila všem, kteří budou kupovat nemovitost na úvěr?

Z praxe vím, že se “spálila” řada lidí, kteří ukvapeně podepsali rezervační smlouvu, složili zálohu za nemovitost v řádu stovek tisíců korun a až poté zjistili, že nedokáží včas zajistit dostatečné financování. Rezervační záloha jim zbytečně propadla. Každému tedy důrazně doporučuji mít alespoň orientačně potvrzené, jak vysoký úvěr, v jakém časovém horizontu a na jaký typ nemovitosti získají.

Je pro prodávajícího nemovitosti vůbec kupující s hypotékou “výhra”?

Pokud se ručí kupovanou nemovitostí, pak prodávající musí ještě před prodejem svou nemovitost zastavit bance, která bude kupujícímu poskytovat hypoteční úvěr. To celý proces komplikuje a dost protahuje. Pokud již máte zjištěné podmínky, připravené podklady nebo dokonce předschválený úvěr, je to veliká výhoda i pro prodávajícího. Ten při volbě, komu svou nemovitost prodá, takové zájemce upřednostňuje nebo je ochoten poskytnout slevu.

Lze si zjistit podmínky úvěru, když ještě nevím, jakou nemovitost koupím?

Ano, lze. Předtím, než si vyberete konkrétní nemovitost, můžete začít shánět nabídky úvěrů od jednotlivých bank. Ideální je, obrátit se na nezávislého finančního zprostředkovatele. Ten za vás zdarma rychle a online získá všechny nabídky na trhu. Ty pak budete moci jednoduše porovnat. Zkušený finanční poradce také zhodnotí vaše šance na získání úvěru, poradí s pojištěním a celý proces zajistí. Dopředu s vámi také připraví podklady, které budete potřebovat, aby byl proces vyřizování úvěru co nejrychlejší.

Co může zkomplikovat vyřizování úvěru?

musí mít dostatečný a stálý příjem a kreditní historii. Banka bude dále zkoumat poměr všech jeho dluhů k příjmům. Dále si banka prověří jeho úspory. Žadatel musí mít minimálně 10 až 20 % z ceny kupované nemovitosti z vlastních zdrojů.

Nemovitost: banka ji nechá ocenit svým vlastním znalcem, aby zjistila, zda její hodnota přesáhne výši poskytovaného úvěru a je tedy vhodná jako zástava (pokud se bude ručit kupovanou nemovitostí). Může také zkoumat budoucí rizika její polohy. Roli hraje i vlastnictví nemovitosti. V některých případech může složitost vlastnictví, například spoluvlastnictví, zpomalit nebo zkomplikovat vyřizování úvěru. V neposlední řadě se také bude zajímat, zda na nemovitosti neváznou další jiná omezení (např. zástava pro jinou banku nebo věcná břemena, která mohou být pro banku neakcepovatelná).

Je důležité předem prověřit co nejvíce ohledů a být připraven - ideálně se zkušeným odborníkem, který stojí na vaší straně.

Děkujeme za rozhovor!

Autor článku

Impression Media, s.r.o.

O autorovi

Obchodně zastupujeme přes 115 internetových serverů, díky kterým umíme oslovit více jak 6 866 371 uživatelů českého internetu měsíčně. Zastupovaná média prezentujeme před přímými klienty, reklamními a mediálními agenturami. Poskytujeme komplexní služby v oblasti internetové reklamy. Od samotné výroby reklamních bannerů či webových projektů, přes komplexní péči o klienta až po mediaplány a statistické výstupy kampaní.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku