• Vánoce na splátky? Splácet dárky další měsíce není správná volba


Vánoce na splátky? Splácet dárky další měsíce není správná volba

„Nepůjčujte si na věci, které nutně nepotřebujete. A už vůbec ne na vánoční dárky!“ Ekonomové si mohou varovat, jak chtějí. Stejně se najdou lidé, kteří je buď neposlouchají, nebo mají pocit, že jim nic jiného nezbývá. Pojďme si říct, co expertům na vánočních půjčkách tolik vadí. A podívat se na to, kdy třeba takový předvánoční nákup na splátky má opodstatnění.

Podle České bankovní asociace si v roce 2021 plánoval vzít půjčku na Vánoce každý 10. dotázaný. Nešlo o žádné závratné sumy – průměrně zhruba 10 600 Kč na jídlo, pití, výzdobu a dárky pro rodinu. Experti na finance nicméně kroutí hlavou a s nimi i většina z nás. Že půjčka na dárky není dobrý nápad, si myslí 95 % Čechů. Tedy i část těch, kteří do toho stejně jdou!

Vánoční půjčky jsou všude

Proč si lidé na Vánoce půjčují, i když vědí, že je to špatně? Důvodů je víc. Na jedné straně je tu společenský tlak. Nechceme se stydět před příbuznými a známými, že si něco nemůžeme dovolit. Chráníme své děti, kterým by se spolužáci mohli posmívat. Navíc je přirozené, že pokud se sami celý rok hlídáme, o to větší chuť máme dopřát si alespoň o Vánocích.

Možná byste o půjčování ani neuvažovali. Jenže s blížícím se Štědrým dnem jsou nabídky půjček a nákupů na splátky všudypřítomné jako vánoční koledy. Není před nimi úniku v televizi, v novinách, v e-mailu i jinde na internetu. Po tak vydatné reklamní masáži není divu, že spousta lidí nakonec podlehne.

Nechat se ukolébat je snadnější, než si myslíte. Zvlášť pro lidi, kteří mají před Vánoci hluboko do kapsy a žádné úspory, do kterých by mohli sáhnout. I třeba kvůli rekordní inflaci, která letos přesáhla 17 % a zdražuje i věci a služby, bez kterých se neobejdeme. Včetně jídla, energií nebo dopravy. Kde pak vzít peníze ještě na Vánoce? Tady je každá rada drahá.

Lepší, než si půjčovat na drahé dárky, je našetřit na drobnější nadělení, které ale, když je s láskou vybrané, udělá stejnou radost.

Kdy mají předvánoční nákupy na splátky smysl

Expertům vánoční zadlužování vadí hlavně proto, že si za peníze „jen“ děláme radost. Kupujeme si něco, co doopravdy nepotřebujeme. Bez dárků, výzdoby a hostiny se obejdeme celý rok, tak proč bychom to bez nich nezvládli i teď? Půjčené peníze navíc z velké části padnou na věci a služby s jepičím životem. Co se neprojí, nepropije a nevyhodí, brzy skončí na dně šuplíku nebo ve sklepě.

Když už se zadlužit kvůli dárkům, tak kvůli něčemu, co vydrží dlouho a co se dá vnímat jako dlouhodobá investice. Příkladem může být nákup na splátky počítače do školy, jazykového kurzu pro studenta nebo kvalitního sportovního vybavení, pokud máte doma budoucího olympionika.

Zlaté pravidlo říká, že životnost takového dárku by měla být delší než doba splácení. A investice do vzdělání, ta je na celý život.

Kde výhodně nakoupit na splátky

Rozhodně také není jedno, u koho a za jakých podmínek na splátky nakoupíte. Chybu neuděláte, pokud zvolíte splátkový prodej od Hello bank!, která spolupracuje se zhruba 1 000 kamenných obchodů a e-shopů  – Alza, Expert, Planeo, Euronics a spousta dalších.

Pokud s nakupováním na splátky nemáte zkušenosti, nebojte, je to snadné. Nemusíte nic vyřizovat dopředu, v kamenných prodejnách s vámi personál vše vyřeší během chvilky na pokladně, v e-shopech stačí vyplnit pár údajů v online formuláři a je to.

Autor článku

Impression Media, s.r.o.

O autorovi

Obchodně zastupujeme přes 115 internetových serverů, díky kterým umíme oslovit více jak 6 866 371 uživatelů českého internetu měsíčně. Zastupovaná média prezentujeme před přímými klienty, reklamními a mediálními agenturami. Poskytujeme komplexní služby v oblasti internetové reklamy. Od samotné výroby reklamních bannerů či webových projektů, přes komplexní péči o klienta až po mediaplány a statistické výstupy kampaní.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku