• Proč byste měli přepsat energie na nájemníka? Je to výhodné pro obě strany

Proč byste měli přepsat energie na nájemníka? Je to výhodné pro obě strany

Bydlíte v nájmu a rádi byste přešli k výhodnějšímu dodavateli elektřiny? Nebo naopak pronajímáte byt a nechcete řešit dluhy za energie po nájemnících, po nichž se slehla zem? Převést energie přímo na nájemníka je ideálním řešením pro obě strany.

Dlužnou částku bude dodavatel vymáhat na vás

Většina pronajímatelů poskytuje svůj byt za měsíční paušální částku, která zahrnuje rovněž zálohy na energie. Často si už ale neuvědomují, že v případě dluhů za elektřinu nebo plyn bude dodavatel vymáhat pohledávku právě na nich. Aby toho nebylo málo, nový občanský zákoník pronajímatelům umožňuje vypovědět nájemní smlouvu s neplatičem až poté, co mu neuhradí nájemné třikrát po sobě.

Ušetříte na daních

Z přepisu energií na nájemce pro vás plyne ještě jedna nezanedbatelná výhoda. Z částky, kterou nájemce zaplatí na zálohy za elektřinu, totiž nebudete muset odvádět daň z pronájmu, používáte-li výdajový paušál. Znamená to, že každý měsíc ušetříte desetinu nákladů na energie formou daní, které nebudete muset zaplatit.

Nechte nájemníka, ať si najde lepšího dodavatele

Ani nájemníkům nemusí stávající situace, kdy energie platí majitel bytu, vyhovovat, a to z jednoho prostého důvodu. Přicházejí tak o možnost kdykoliv vyměnit dodavatele elektřiny za nového, který jim dokáže poskytnout výhodnější nabídku.

Převod energií zvládnete levou zadní

Převod energií na nájemníka zvládnete zařídit snadno a rychle. Obchodníci s energiemi mají na vyřízení vaší žádosti zákonnou lhůtu maximálně 30 dnů, zpravidla ale vše sjednají na počkání. O převod můžete zažádat také online, aniž byste museli ztrácet čas na pobočce dodavatele.

A co další energie? Ty na nájemce nepřepíšete

Zatímco přepsat na nájemníka elektřinu nebo plyn lze zcela bez problémů, s přepisem ostatních energií nepochodíte. Zákon totiž neumožňuje, aby pronajímatel převedl na nájemce platbu vodného, stočného nebo teplé vody z tepláren.

Autor článku

Heureka Group a.s.

O autorovi

Jsme největší cenový srovnávač v Evropě. Do Heureka Group, spadající pod hlavičku Heureka Group a. s., patří kromě české a slovenské Heureky také maďarské Árukereső.hu, rumunské Compari.ro, bulharské Pazaruvaj.com, slovinské Ceneje.si, chorvatské Jeftinije.hr, srbské Idealno.rs a bosenské Idealno.ba.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku