Letní vedra a děti: jak v létě efektivně zchladit dětský spánek

Letní vedra mohou znepříjemnit spánek každému z nás. Nezapomínejte během těch nejhorších teplotních výkyvů poskytnout pohodlné a chladivé zázemí také dětem. Čím zmírnit nadměrné noční pocení u dětí a jaké tipy a triky vyzkoušet? Kromě kvalitních matrací a vhodně zvoleného ložního prádla je důležité zaměřit se také na klima v místnosti. Víte, jakým způsobem můžete ochlazovat dětský pokoj v průběhu celé noci?

Zdroj obrázku: FamVeld / Shutterstock.com

Spaní na prodyšné matraci vám změní život

Alfou a omegou kvalitního spánku u dětí i dospělých je správná a kvalitní matrace. Kromě toho, že si díky vhodně zvolené matraci můžete užívat ničím nerušený zdravý spánek, vhodná matrace vám poskytne úlevu také během vln veder. Je-li totiž matrace prodyšná, zmírní noční pocení a dopomůže k pohodlí během spánku.

Zdroj obrázku: New Africa / Shutterstock.com

Jak vybrat matraci pro dítě? Musí být prodyšná a tuhá

Dětské matrace se ale od těch pro dospělé v mnohém liší. Nejste si jistí, jak vybrat matraci pro dítě?  V prvé řadě je zcela zbytečné, aby dětské matrace byly opatřené zónami a dalšími vychytávkami. Děti, zejména ty nejmenší, potřebují během spánku hlavně kvalitní oporu. Proto mezi vhodné materiály dětských matrací patří ty tuhé a pevné. Čím je dítě mladší, tím tužší matraci vybírejte.

Matrace pro miminko by měly být tuhé, stejně tak i matrace pro děti předškolního věku. Matrace pro školáky volte také spíše tužší a důraz klaďte i na jejich prodyšnost. U náctiletých přizpůsobte výběr matrace jejich tělesné konstituci a berte v potaz také to, jak tuhou matraci preferují.

Zdroj obrázku: Photographee.eu / Shutterstock.com

Jak se starat o dětské matrace? Potah na matraci prodlouží její životnost

Jakmile se ujistíte o tom, že vaše dítě usíná na vhodné matraci, pořiďte k ní také dětský matracový chránič. Ten vám totiž ušetří spoustu starostí a prodlouží životnost dětské matrace. Právě během dusných letních nocí totiž dokáže ochranný povlak matrace vstřebat nadměrný pot, a ušetřit tak matraci. Nevíte-li jak prát potah matrace, vsaďte na zlatou střední cestou, kterou je praní minimálně na 60 °C, což účinně zbaví potah veškeré špíny.

Zdroj obrázku: Photographee.eu / Shutterstock.com

Letní přikrývky omezí pocení a zpříjemní dětem spánek

Spánek dětem zpříjemní také správně zvolené ložní prádlo a vhodné prostěradlo. Na léto dětem nedávejte zimní teplou peřinu, ale vyměňte ji za lehkou a prodyšnou přikrývku. Polštář a přikrývka pro dítě v bavlněném povlaku nabídne dětem komfort a potřebnou vzdušnost.

Vyzrajte na noční pocení u dětí a vyzkoušejte praktické tipy před spaním

Součástí zařízení dětského pokoje by během letních měsíců měly být také žaluzie či závěsy, které dokonale zatemní okna. Potřebujete-li ovzduší v pokojíčku ochladit, využijte k tomu větrák. Pokud žádný nevlastníte, zastanou jeho funkci mokré ručníky pověšené před otevřené okno.

Na klimatizaci ale rovnou zapomeňte. Malé děti by z ní mohly onemocnět. Pokud miminka a malé děti trpí nočním pocení kolem krku, nedávejte jim na spaní pyžama až ke krku, a naopak zvolte takové oblečení, které je v oblasti krku volnější. Jestliže byly děti přes den na slunci, po večerní koupeli ošetřete jejich pokožku pečujícím krémem typu Panthenol. Ten totiž jejich kůži zchladí a zregeneruje a rovněž přispěje ke klidnému spánku.

Zdroj obrázku: UvGroup / Shutterstock.com

Aby byl dětský spánek i během té nejhorší vlny letních veder kvalitní a příjemný, poskytněte dětem maximální pohodlí. Dětský pokoj nechte před večerkou důkladně vyvětrat, zatemněte veškerá okna a pečujte také o postel. Pravidelně perte matracový potah alespoň na 60 °C a nechávejte vyvětrat matraci. Během letních měsíců povlékněte letní přikrývky do prodyšných přírodních materiálů, ideálně do bavlny nebo bambusu.

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku