Vychutnejte si letní grilování naplno. Co si pořídit a jaké dobroty na grilu si letos připravit?

Letošní léto pravděpodobně opět strávíme hlavně doma, respektive na zahradě. I přesto si však čas strávený s rodinou určitě můžete užít. Pořiďte si vybavení, díky kterému se budete cítit skoro jako na tropické dovolené a alespoň na chvíli zapomenete na starosti všedních dní.

Letní večer, příjemné teplo a… grilování!

Jen si to představte. Letní večery doslova lákají k pohodovému posezení s přáteli u něčeho dobrého. V současné době je navíc pravděpodobné, že letos v létě budeme (podobně jako loni) odkázáni především na trávení času v pohodlí domova. Proto se vyplatí investovat do zahradního vybavení, díky kterému si léto v Česku opravdu užijete.

Co všechno můžete na zahradě pod přístřeškem dělat

Pergola nebo přístřešek je ideální doplněk k zahradnímu posezení. Díky těmto prvkům na vás totiž nebude zbytečně svítit slunce, nebo naopak nezmoknete, pokud vás náhodou potká průtrž mračen. Zejména jestliže vsadíte na bioklimatickou pergolu, vás žádné rozmary počasí nepřekvapí.

Zároveň se jedná o perfektní místo pro umístění venkovního grilu, abyste to k vašim hostům neměli zbytečně daleko a mohli jste se jim naplno věnovat. V kruhu své rodiny a nejbližších si můžete povídat, ale také hrát nejrůznější společenské hry, které vás zabaví a ještě se díky nim třeba něco nového naučíte. Nebo využijte setkání se známými k uspořádání ochutnávky nejrůznějších jídel nebo třeba koktejlů. Možností je zkrátka celá řada.

Kdo by nemiloval čerstvě ugrilované maso či zeleninu.

Letní venkovní kuchyně v pergole aneb na co nezapomenout

S letním grilováním je spojena nejen zábava, ale i několik povinností, aby vše proběhlo podle plánu. Ideální proto je, když se na celou akci připravíte dopředu. To se týká například masa, které se vyplatí naložit do marinády předem, aby bylo perfektně křehké, šťavnaté a plné chuti. Zároveň si nachystejte i vše ostatní.

Nakrájejte zeleninu a pečivo, připravte omáčky a případně i další pochoutky, které plánujete podávat. Nezapomínejte ani na pitný režim hostů a připravte pro ně třeba limonádu z čerstvého ovoce nebo džbánek s vychlazenou vodou, citronem a mátou.

U přípravy jídla to pochopitelně nekončí. Včas se ujistěte, že máte dostatek míst k sezení. Zahradní nábytek zbavte nečistot, připravte si dostatek příborů a ubrousků. Mějte po ruce i lehké deky, které přijdou vhod, jakmile se trochu ochladí. Patřičnou přípravu oceníte a nebudete muset od hostů neustále odbíhat pro každou drobnost.

Na jaký venkovní gril vsadit?

V současné době na trhu najdete spoustu nejrůznějších modelů venkovních ohnišť s grilem, které se vzájemně liší. Jednou z moderních možností je přitom i gril Big Green Egg, který si díky jeho možnostem rychle oblíbíte.

Jedná se o speciální venkovní gril s udírnou, který díky svému vajíčkovému tvaru, patentovanému materiálu a technologii dokáže nejen grilovat, ale i pomalu vařit, udit nebo třeba dusit. Výsledné pokrmy jsou navíc v porovnání s přípravou na plynovém grilu či venkovním grilu na dřevěné uhlí zdravější. A nespornou výhodou je také skutečnost, že tento gril můžete používat prakticky v libovolném počasí i venkovní teplotě. Kromě letního období jej proto oceníte i v zimě, kdy teploty spadnou pod bod mrazu. Venkovní kuchyni pod pergolou tak můžete využívat celoročně.

Gril do venkovní kuchyně pod pergolou Big Green Egg. Zdroj: Sunsystem.cz

Co dobrého si v tomto venkovním grilu připravit?

Závěrem pro vás máme inspiraci na jeden skvělý recept, který si díky grilu Big Green Egg můžete jednoduše připravit a pohostit jím vaše přátele.

Kuře pečené na plechovce piva

Doporučujeme jej podávat se zeleninou a čerstvým pečivem.

Ingredience:

  • 1 celé kuře
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 limetka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 plechovka pšeničného piva
  • Koření (půl svazku koriandru, 3 lžičky mletého vadouvanu, 3 lžičky kari, 2 lžičky uzené mleté papriky, 1 lžička čerstvě mletého pepře, 1 lžička mletého zázvoru, půl lžičky mletého kmínu, půl lžičky mletého hořčičného semínka, půl lžičky mletého muškátového oříšku, půl lžičky sušeného česneku, 2 lžičky celerové soli a 3 lžičky třtinového cukru)

Postup:

  1. Připravte si kuře a očistěte jej.
  2. Nakrájejte limetku a nahrubo i citronovou trávu. Oloupejte a nahrubo nasekejte česnek a koriandr. Tyto ingredience smíchejte a naplňte směsí vnitřek kuřete.
  3. Smíchejte veškeré koření a směs vložte pod kůži kuřete. Poté kůži důkladně potřete slunečnicovým olejem.
  4. Z plechovky piva odlijte jednu třetinu a postavte ji na rošt grilu. Zavřete víko grilu a ohřívejte přibližně 20 minut, dokud z plechovky nebude stoupat pára.
  5. Plechovku upevněte do držáku a kuře umístěte na tento držák nebo keramický stojan na drůbež. Vše postavte do litinové pánve, a tu následně umístěte na rošt.
  6. Kuře nechte péct, dokud nebude hotové, případně využijte teplotní sondu. Dobrou chuť!

Autor článku

SUN SYSTEM Servis, s.r.o.

O autorovi

V roce 1994 se začal psát příběh společnosti SUN SYSTEM. V tomto roce se poprvé Jozef Mičo seznámil s venkovní plastovou roletou. Téměř rok trvala myšlenka pustit se do vlastního podnikání, které se bude věnovat stínící technice. Po roce sám začal nabízet a instalovat tyto plastové rolety na živnostenský list. Později se portfólio doplnilo o vnitřní hliníkové žaluzie a sítě proti hmyzu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku