Jak získat nejlepší úrokovou sazbu pro svou hypotéku?

Hypoteční úvěr je zcela standardním produktem, který pomáhá zejména mladým rodinám s financováním vlastního bydlení. Vzhledem k tomu, že jde o půjčku, jejíž splácení trvá často 20 až 30 let, hraje ve výši měsíční splátky obrovskou roli úroková sazba. Jak získat co nejnižší?

Proč v minulém roce sazby prudce vzrostly?

Jestliže se již problematikou zabýváte, jistě jste si všimli, že úrokové sazby jsou nyní nejen v případě hypotečních úvěrů nadprůměrně vysoké a pohybují se kolem 6 % p. a.

Důvodem je aktuální ekonomická situace, konkrétně vysoká inflace doprovázená nízkou nezaměstnaností a relativně stabilním HDP. Jedním z úkolů České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Právě zvyšování úrokových sazeb je jedním z nástrojů, jak míru inflace snížit.

Jenže zvyšuje-li ČNB úrokové sazby, musí na tento krok reagovat i komerční banky. Po několika letech, kdy byly hypoteční úvěry rekordně levné, se během několik měsíců situace zcela obrátila a sazby jsou naopak nebývale vysoké. Některé zdroje již začínají spekulovat nad nemovitostní krizí.

Máte vlastní prostředky?

Jedním ze způsobů, jak úrokovou sazbu snížit, je využití úspor. Pokud disponujete zajímavou částkou a jste schopni z vlastních prostředků financovat třeba 30 nebo 40 % ceny nemovitosti, banka zpravidla tento krok vnímá pozitivně. Hypotéka, kterou čerpáte na nemovitost financovanou z velké části vlastními zdroji, bude zpravidla levnější.

Poptejte hypotéku ve více bankách

Určitě je rozumné, pokud se žádostí o hypoteční úvěr nejprve zamíříte do své domovské banky. Je vysoká šance, že právě zde dosáhnete na nejlepší podmínky. Stejně tak je zde ale riziko, že vám banka zkusí nabídnout sazbu, která je zajímavá i pro banku samotnou. Zkuste tedy banky „potrápit“ tím, že jim budete předkládat nabídky konkurence. Banky totiž stojí o solventní klienty a zpravidla vám nabídnou určité ústupky – odpuštění některých poplatků, nebo dokonce snížení sazby o několik desetin procenta – aby vás jako klienta získaly.

Doložte své příjmy

Zejména vaše domovská banka vám často nabídne hypoteční úvěr bez nutnosti doložení příjmů. Systém totiž dokáže vypočítat váš přibližný příjem na základě pohybů na účtu. Vyhovuje-li vám nabídka na tomto základě vypočtená, není důvod ji nevyužít. Jestliže ale vaše skutečné příjmy převyšují odhad banky, zvolte variantu, kdy doložíte své skutečně příjmy, abyste dosáhli na podmínky výhodnější. Kromě vyššího úvěrového limitu často může doložení příjmů vést i k nižší sazbě.

Roli hraje také fixace

Vaše úroková sazba nezůstane na aktuální výši napořád. Při čerpání úvěru zvolíte délku fixace úrokové sazby. Může jít například o 3, 5, 7, nebo dokonce 10 let. Aktuálně platí, že delší fixace může znamenat nižší úrokovou sazbu. Můžete ale také spekulovat, že ČNB úrokové sazby brzy opět sníží a vy svůj úvěr brzy refinancujete za výhodnějších podmínek. Konkrétní volba ale závisí na vás.

Zdroj obrázku: WHYFRAME / Shutterstock.com

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku