Jak zařídit koupelnu v novém domě?

Nový dům je jako nepopsaný papír. Máte možnost si vše pečlivě promyslet a zorganizovat prostor tak, aby vám maximálně vyhovoval. Zatímco u jiných místností není problém věci přestěhovat a interiér trochu pozměnit, v koupelně se to dělá hůř. Poradíme, na co se při zařizování zaměřit a jaké otázky si položit, abyste za 5 let nemuseli začínat nanovo.

3 nejdůležitější věci, které je potřeba promyslet

Určitě jste plní vzrušení a už máte v hlavě vizi, co všechno si pořídíte. Než uděláte poslední rozhodnutí, pojďte se s námi podívat na 3 důležité věci, které byste neměli opomenout.

  • Kolik lidí bude koupelnu užívat? Pokud jste velká rodina, určitě máte nepříjemné zkušenosti s ranními tlačenicemi. Celkem elegantně se to dá vyřešit pomocí dvojumyvadla, ke kterému se naráz vejde více lidí.
  • Kdo bude koupelnu užívat? Jste v rodině samí dospělí? Nebo i děti, senioři, případně handicapovaní? Berte v úvahu, že každý máme trochu jiné potřeby. Prostor přizpůsobte každému členu domácnosti.
  • Jak velká koupelna je? Pokud jste limitovaní místem, přemýšlejte úsporně. Spousta firem nabízí řešení na míru, díky kterým si nemusíte odříct vysněnou vanu, a přesto se bez problémů vejdete.

Jaký styl a barevné kombinace zvolit?

Pokud chcete koupelnu jako z katalogu, která vám bude dělat radost dlouhá léta, vsaďte na některý z trendy bytových stylů. Nejlepší je, když v jednom duchu sladíte celou domácnost. Ovšem u koupelen nevadí, pokud z celkového dekoru trochu vybočí. Podívejte se na Inspirace koupelen a vyberte si styl, který vás chytne za srdce.

Styl už máte, ale nad barvami váháte? V koupelně můžete upustit uzdu fantazie. Kromě bílé klasiky se čím dál častěji setkáte s tmavšími kompozicemi (šedá-tmavé dřevo, šedá-kov atd.), případně s výraznými barvami jako je červená a modrá. Co byste si třeba v obývacím pokoji nebo ložnici nemohli dovolit, v koupelně bez problémů funguje. Sázkou na jistotu jsou přírodní materiály jako je dřevo nebo kámen, doplněné o dekor z ratanu či proutí, které vytváří hřejivou a útulnou atmosféru. 

Je lepší sprchový kout nebo vana?

V menších koupelnách lidé automaticky volí raději sprchový kout. Nejen že šetří místo, ale je i úspornější co se vody týče. Kde by se vešla pouze vana, vejde se nejen kout, ale třeba i pračka.

Sprchový kout je lepší pro osoby se sníženou hybností. Snadno se k němu dá udělat bezbariérový přístup, případně do něj umístit madla a stoličku. A na rychlou ranní hygienu je jako dělaný. Jedinou nevýhodou je náročnější čištění. Sklo by se mělo pravidelně stírat, aby na něm nezůstávaly kapky vody. Zvýšenou péči je potřeba věnovat i rámu či kolejím u posuvných dveří, kde se často usazuje vodní kámen.

Vana má tu výhodu, že poskytuje více pohodlí a snadněji se udržuje v perfektní čistotě. K dispozici jsou jak luxusní solitéry a rohové kousky, tak prostorově úspornější modely, které se vejdou i do menších koupelen.

Vana je šikovná hlavně v tom, že v ní vykoupete i malé děti. Případně rychle přeperete prádlo v ruce. Pokud jste staršího věku, vezměte v potaz, že za pár let pro vás může být vylézání z vany příliš náročné. Nemůžete se rozhodnout? Pořiďte si vanu se zástěnou, která kombinuje obě varianty dohromady.

Samostatná toaleta, nebo dohromady s koupelnou?

Samostatná toaleta poskytuje větší soukromí a usnadňuje celkový „provoz“ v domácnosti. Jednoduše řečeno – nemusíte čekat, až se uvolní koupelna, abyste si mohli dojít na toaletu. To oceníte zejména tehdy, pokud jste velká rodina. Další faktor, který mluví ve prospěch samostatné toalety je, že jde o hygieničtější řešení

Ne všichni si samostatnou koupelnu i toaletu můžeme dovolit. Nakonec, dát tyto dvě věci dohromady není vůbec na škodu. Nejen, že tím ušetříte místo. Ale koupelna bude díky tomu podstatně komfortnější. Prostor pro toaletu a prostor pro koupání se dá vždy nějak šikovně oddělit, ať už příčkou, menší zídkou nebo například květinami.

Ve větších domácnostech lze přistoupit jak na samostatnou toaletu, tak na koupelnu s toaletou dohromady. Například ve dvouposchoďových domech nebo v bytech se třemi a více pokoji.

Umyvadlo k hygieně i jako zajímavý designový prvek

Umyvadlo většina z nás vnímá hlavně jako funkční součást koupelny. Ovšem stejně jako vana, i umyvadlo může být krásný designový prvek, který vaši koupelnu posune na úplně jinou úroveň. Zapomeňte na okoukané materiály jako je keramika nebo akrylát a pořiďte si umyvadlo ze skla. Do přírodně laděných prostorů zase skvěle zapadne dřevěný kousek.

U umyvadla si pohlídejte, aby bylo ve správné výšce. Pro průměrně vysokého člověka je to 85 cm od země. Pokud zařizujete koupelnu výhradně pro děti, zauvažujte nad nižšími hodnotami. Důležitá je také vhodná šířka a hloubka – rozhodujte se podle možností v prostoru. Na trhu najdete i opravdu malá umyvadla o šířce 35 cm, která jsou ideální na samostatné toalety. Pro maximální komfort dodržte vzdálenost od okrajů k jiným předmětům 10 až 15 cm.

Vybíráme nábytek

Nábytek do koupelny by měl být nejen pěkný na pohled, ale hlavně funkční. Využijte volné místo v koupelně jako úložný prostor pomocí praktických skříní a poliček. Kromě klasických typů pod umyvadlo jsou teď trendy i vysoké koupelnové skříňky různých materiálů a barev.

Vůbec nejlepším řešením je investovat do koupelnové sestavy. Získáte tak rovnou celou sadu, která spolu bude perfektně ladit. V sestavě najdete například kombinaci vysoké skříňky, skříňky pod umyvadlo a zrcadlové skříňky.

Osvětlení

Chcete, aby atmosféra v koupelně byla co nejpříjemnější a daly se v ní vykouzlit i nějaké ty romantické chvilky? Pak si dejte záležet na osvětlení. Kromě jednoho hlavního zdroje doporučujeme zařídit i několik menších, které nejsou tak výrazné. Skvěle funguje například decentní podsvícení zrcadel a umyvadel LED diodami.

 

Autor článku

O autorovi

Jsme internetový obchod Goldea.cz s širokou nabídkou kvalitního bytového textilu, který zútulní Váš dům nebo byt. Klademe důraz na to, aby všechen bytový textil, co nabízíme, byl maximální kvality, proto naše produkty jsou vyráběny v šicích dílnách v České republice.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku