Skrytý potenciál: Jak využít nevyužité prostory ve vašem domě

Každý dům má nějaké nevyužité prostory. Může to být podkroví, půda, garáž nebo dokonce prostor pod schody. Tyto prostory mohou být nejen místem pro skladování věcí, ale můžete je využít mnohem kreativněji. Jak na to?

  • Podkroví a půda

Podkroví je skvělým místem pro vytvoření prádelny, dílny, sauny, domácího kina, herny nebo dokonce pracovny. Pokud je vaše podkroví dostatečně velké, můžete v něm dokonce vytvořit samostatný byt. Před větším stavebním zásahem je ale třeba zjistit, co by na takovou změnu říkal váš stavební úřad.

  • Garáž

Garáž je tradičně používána pro parkování auta, ale může být také využita jako skladovací prostor, dílna nebo dokonce domácí fitness centrum. Záleží jen na tom, jak velký prostor v garáži máte. Pokud se tam však sotva vejdete s autem a při otevírání dveří hrozí, že si o stěny odřete lak, pak se asi o nevyužitém prostoru nedá příliš mluvit. 

Nicméně pokud ze své garáže uděláte místo, kde budete mít uložené nástroje, nebo mít domácí fitness, vyplatí se zabezpečit garáž proti případným zlodějům a pamatovat i na aktualizaci vaší pojistné smlouvy. 

  • Koupelna

Koupelna je tradičně používána pro hygienu, ale může být také využita jako domácí lázně nebo dokonce jako sauna. 

  • Prostor pod schody

Není tradičně vyhrazen jen pro Harry Pottera, ale můžete z něj mít užitek i vy. Do prostoru pod schody se vejde na míru sestavená skříň, knihovna, a nebo i malá pracovna se skládacím stolem. Fantazii se meze nekladou. 

  • Vysoké stropy

Ve starých činžácích se často vyskytují čtyřmetrové stropy, které sice dodávají prostoru vzdušnost, ale zároveň může být takový prostor využit mnohem kreativněji. V dětském pokojíčku vestavěné mezipatro může sloužit jako efektní herna, ve které nehrozí, že omylem šlápnete na zapomenutou kostičku lega. 

Finanční aspekty

Využití nevyužitých prostor ve vašem domě může být skvělou investicí. Může vám poskytnout více prostoru pro život a zjistíte, že i váš byt nebo dům je mnohem variabilnější, než jste čekali. 

Pokud plánujete využít nevyužitý prostor ve svém domě, je ale důležité uvážit finanční aspekty. Budete muset investovat do stavebních prací nebo vybavení, a je také důležité zvážit náklady na údržbu.

Bezpečnost a regulace

Pokud plánujete předělat nevyužitý prostor, ujistěte se, že je řádně odvětrán a že je vybaven požárním hlásičem. Je také důležité zkontrolovat s místními úřady, zda jsou na přestavbu nevyužitých prostor nějaké regulace.

Samozřejmostí je i dobré pojištění vaší domácnosti, protože takovou úpravou vzroste na ceně. Nehledě na to, že vás změna jistě stála nějaké peníze. Je dobré pouvažovat, kde si pojistit majetek, nebo jak by bylo vhodné pozměnit vaši současnou pojistnou smlouvu. 

Inspirace

Pokud si nejste jisti, jak efektivně využít nevyužitý prostor ve vašem domě, je dobré se poradit s odborníkem. Architekt nebo designér vám může pomoci vytvořit plán, který bude vyhovovat vašim potřebám a rozpočtu. Stejně tak a internetu a v časopisech najdete spoustu inspirace pro využití nevyužitých prostor ve vašem domě. Můžete se podívat na fotografie jiných lidí, kteří využili své nevyužité prostory kreativně.

Příklady možnosti využití prostoru

Zde je několik příkladů, jak můžete využít nevyužité prostory ve vašem domě:

  • Podkroví: domácí kino, herna, pracovna, samostatný byt, prádelna, dílna, sauna
  • Garáž: skladovací prostor, dílna, domácí fitness centrum
  • Koupelna: domácí lázně, sauna
  • Prostor pod schody: Pracovna, úložný prostor, knihovna
  • Mezipatro: dětská herna, ložnice, pracovna, úložný prostor

S trochou kreativity můžete své nevyužité prostory ve svém domě proměnit v něco opravdu jedinečného a užitečného.

Autor článku

Impression Media, s.r.o.

O autorovi

Obchodně zastupujeme přes 115 internetových serverů, díky kterým umíme oslovit více jak 6 866 371 uživatelů českého internetu měsíčně. Zastupovaná média prezentujeme před přímými klienty, reklamními a mediálními agenturami. Poskytujeme komplexní služby v oblasti internetové reklamy. Od samotné výroby reklamních bannerů či webových projektů, přes komplexní péči o klienta až po mediaplány a statistické výstupy kampaní.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku