Jak vybrat vhodnou žárovku do interiéru?

Nevíte si rady s výběrem žárovky do domu nebo bytu? Poradíme vám, jak správné osvětlení vybrat, abyste nemuseli platit horentní sumy za energii a měnit žárovky častěji, než je nezbytné. Jakým vlastnostem a parametrům je při jejich nákupu potřeba věnovat pozornost?

Zdroj: Kendall Ruth, Unsplash

Druhy žárovek a jejich využití

Matou vás při návštěvě prodejny s nabídkou osvětlení všemožné technické údaje u popisu produktů? Posvítíme si na ně. V českých domácnostech se běžně používá několik typů žárovek.

1. Klasické žárovky

Dříve v interiérech převládaly žárovky klasické, které pracují na principu žhavení wolframového vlákna. Velice rychle se rozpálí, ale na světlo přemění pouze nepatrný zlomek energie. Proto jejich používání není příliš ekonomické. Dnes se s nimi setkáte například v lednicích nebo digestořích.

2. Halogenové žárovky

Oproti klasickým žárovkám dosahují tzv. halogenky vyšší teploty vlákna, ale jsou trvanlivější. Delší životnosti je přitom dosaženo přidáním halogenu (sloučeniny bromu nebo jodu) dovnitř baňky.

Na rozdíl od klasických žárovek jsou ty halogenové odolnější vůči častému vypínání a zapínání. Bývají ve stolních lampách nebo na zdech, k nimž přiléhají schody do vyšších pater domu.

3. Kompaktní zářivky

Úsporné zářivky ve tvaru spirály nebo trubice mají o 60–80 % vyšší energetickou účinnost a průměrně 10× delší životnost než klasické žárovky.

V zářivce se elektrický proud dostává do kontaktu se rtutí a ionizovanými plyny. Vzniklé UV záření se díky luminoforu (látky, která pohlcuje energii a následně ji vyzařuje ve formě světla) přemění na světlo. Zářivka produkuje studené bílé světlo, které se využívá například pro osvětlení kanceláří.

4. LED žárovky

Světelné diody (tzv. „ledky“) jsou polovodičové součástky, které přeměňují elektrický proud na světlo. V porovnání s konvenčními žárovkami spotřebovávají násobně nižší množství energie a zároveň dosahují vyšší svítivosti.

Vzhledem k dlouhé životnosti se používají ve stále větším počtu domácností, a to i přes vyšší pořizovací cenu.

Další parametry, které stojí za povšimnutí

Příkon – tato veličina říká, jaká je okamžitá spotřeba elektrické energie u vybraného modelu žárovky. Vyšší hodnoty znamenají vyšší spotřebu elektřiny. Jednotkou příkonu je watt (W).

Světelný tok – udává, jaké množství světla žárovka vyzáří za sekundu. Jednotkou je lumen (lm). Na tento údaj byste se měli zaměřit při výběru LED žárovek.

Barva – teplý, nebo raději studený odstín světla? Záleží na tom, kam žárovku umístíte. Do ložnice nebo obývacího pokoje je vhodná teplá bílá barva, naopak přírodní bílou oceníte v koupelně nad zrcadlem, ve kterém se chcete vidět v reálných barvách. Barva světla se vyjadřuje v kelvinech (K).

Patice – označení pro spodní část žárovky, ve které je zasazena baňka s osvětlovacím tělesem. Patici volte podle velikosti objímky, do níž chcete žárovku namontovat.

Máte-li obavu, že vyberete špatně, vezměte si do obchodu žárovku, kterou jste v daném svítidle používali dříve. Personál prodejny vám jistě poradí.

Autor článku

Impression Media, s.r.o.

O autorovi

Obchodně zastupujeme přes 115 internetových serverů, díky kterým umíme oslovit více jak 6 866 371 uživatelů českého internetu měsíčně. Zastupovaná média prezentujeme před přímými klienty, reklamními a mediálními agenturami. Poskytujeme komplexní služby v oblasti internetové reklamy. Od samotné výroby reklamních bannerů či webových projektů, přes komplexní péči o klienta až po mediaplány a statistické výstupy kampaní.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku