Jak sladit dveře s podlahou

Ať už zařizujete novostavbu nebo provádíte rozsáhlejší rekonstrukci, je dobré to vzít takříkajíc „od podlahy“ – a to myslíme doslova. Podlaha, dveře, okenní rámy… to jsou pevné prvky, které se ve vašem interiéru nemění se změnou sezóny či módního trendu. Vaši domácnost budou zdobit několik let, a proto je potřeba je dokonale sladit. Jak na to? Na to se hned podíváme.

Nejdříve vyberte podlahu a dveře – zbytek později

Největší chyba při zařizování každého interiéru je začít s detaily. Začněte v prostoru samotném. Posaďte se do prázdné nezařízené místnosti a zkuste nasát její atmosféru, zamyslete se s nadhledem nad tím, jak by jednou mohla vypadat. Největší chybou, kterou lidé při zařizování dělají, je, že zcela bez koncepce vybírají doplňky a kusy nábytku, na kterých, ač se vám to teď možná nebude zdát, opravdu nezáleží. Pokud si vyberete nejdřív závěsy, křeslo, konferenční stolek a přehoz přes gauč, pravděpodobně se dočkáte toho, že váš interiér bude působit přinejmenším nesourodě – a ani nechceme předesílat, jak náročné bude vybrat podlahu a dveře tak, aby v tom celém nezpůsobily ještě větší zmatek.

Takže zpět do vašeho interiéru. Zamyslete se nad tím, jakého dojmu chcete docílit – preferujete minimalismus? Líbí se vám spíše rustikální styl? Nepotrpíte si na extravagance – volíte tedy neokázalou klasiku? S tím vším se dá (a musí) kalkulovat. I když jsme otázku jednotlivých kusů nábytku zavrhli, musíme se ještě zeptat – je nějaký prvek, na kterém trváte a který ve vašem interiéru musí být? Typicky to může být starožitná skříň poděděná po babičce, vysněná kuchyňská linka, cenný obraz, který jste si před lety koupili a bez kterého si svůj obývací pokoj neumíte představit. To jsou totiž spolu s vaším vkusem definující prvky vašeho budoucího interiéru.

Dveře a podlahu neměníte každou sezónu – vybírejte pečlivě

Takže jste nasáli atmosféru a určili cíl, ke kterému směřujete, takže se můžeme vrátit k tomu, že to vezmete pěkně od podlahy. To, co stojí vždy na samém počátku navrhování jakéhokoliv interiéru, je nerozlučná dvojka – dveře a podlaha. Kromě toho, že se jedná o prvky, které, jak už bylo řečeno, neměníte každý den, se v případě podlahy jedná o velkou plochu, která bude váš interiér chtě nechtě definovat.

Dveře a podlahu laďte stylem a materiálem

Pokud chcete, abyste svému interiéru položili perfektní základ, je potřeba, aby dveře a podlaha ladily. I když si koupíte dokonalou podlahu, můžete dojem z ní zkazit výběrem nevhodných dveří. Ideální je, pokud dveře a podlaha ladí stylem a materiálem – o barevném ladění se pobavíme později.

I když „chytíte odstín“ u různých materiálů, nebude to ono

V první řadě se podíváme na materiály. Je třeba si říct, že si spolu navzájem příliš nerozumí umělé a přírodní materiály. V ideálním případě volte materiály stejné. Když investujete do luxusní dřevěné podlahy dopřejte jí do páru dveře z dřevěného masivu.

Laminátové podlaze sluší laminátové dveře a tak dále. I když se vám povede „chytit odstín“, způsobí to problémy do budoucna. I když dnes najdete ladící odstín třeba právě dřeva a laminátu, musíte si uvědomit, že tyto materiály reagují různě na působení okolních vlivů (typicky sluneční záření) a jinak stárnou. Zatímco laminát je stálobarevný a nemění se, dřevo pracuje. I když dnes vypadají stejně, za pět let nebudou.

A teď k otázce stylu. Je jasné, že dveře mohou být buď zdobnější, jednoduché nebo úplně neviditelné (Že jste ještě neslyšeli o posuvných dveří do stavebního pouzdra? Možná je čas to napravit.).

U podlahy ale mnozí váhají – přeci jen se pořád jedná „jen“ o podlahu. Jak ta může odrážet styl? Věřte nám, že může. Podívejte se typicky na dřevěné podlahy nebo podlahy imitující dřevo (je jedno, zda laminátové, nebo vinylové). Čím výraznější kresba a struktura, tím spíše se jedná o podlahu do rustikálního či romantického interiéru. Naopak dřevo s minimem suků je vhodné do jednodušeji zařízeného bydlení. Žhavým kandidátem na podlahu do minimalisticky zařízeného interiéru je vinylová podlaha imitující kámen či beton.

Dveře a podlaha by měly být ve stejném odstínu, nebo by měly kontrastovat

A teď k barvám a odstínům. Dostáváme se na tenký led – pokud se ho obáváte, neváhejte a zkonzultujte to s námi v našem MAND.CZ showroomu v Praze v Libušské ulici, kde si dveře a podlahy můžete prohlédnout. Dveře a podlahy by měly buď dokonale ladit, nebo by měly tvořit perfektní kontrast. Výběr stejného odstínu je přitom podstatně jednodušší. Ať už volíte tuto možnost, nebo se vrháte do divokého kontrastu, vždy dodržte stejný materiál a strukturu.

Při kombinaci dvou barev, se ale držte teploty odstínu. Pokud máte podlahu v teplém odstínu, i dveře by měly být takové. Studené odstíny si zase rozumí se studenými odstíny. Až tak složité to není, ale některá pravidla je třeba dodržet.

U dřevěných podlah záleží nejen na odstínu, ale i orientaci dřevních let

U dřeva a dřevěných dekorů dále řešíme orientaci dřevních let. Velmi oblíbené jsou podlahy s mimořádně dlouhými prkny (dají se pořídit i ve vinylovém nebo laminátovém provedení). Pokud jdou tato prkna podél dveří, je vhodné, aby byl dřevěný dekor na dveřích orientován napříč. U dveří, které jsou atypické svou výškou (módní jsou třeba dveře sahající až ke stropu), vypadá designově atraktivně, pokud je dřevní dekor orientován na výšku – tomu přizpůsobte orientaci prken podlahy.

Výběr vhodného materiálu se samozřejmě odvíjí i od stupně „zátěže“ ve vaší domácnosti. Zamyslete se nad tím, čemu budou podlaha a dveře odolávat. Máte psa nebo kočku a svého chlupáče hrdě chováte doma? Máte malé děti, takže se všude povalují hračky, a navíc musíte často vytírat, protože se dennodenně něco rozlije? Pravděpodobně bychom Vám nedoporučili investovat do podlahy z dřevěného masivu, a naopak bychom vás nasměrovali na podlahy laminátové nebo rigid vinylové, které vydrží takřka všechno.

Jaká podlaha se hodí do koupelny?

Zatímco dveře je vhodné zvolit všude stejné – a zamyslet se případně jen nad prosklením, podlahy se mohou v některých místnostech lišit. Typickým příkladem je koupelna.

Podlaha v koupelně by měla být voděodolná. Často se do koupelen umisťuje také podlahové topení – to se stará jednak o komfort, ale také o to, aby koupelna rychle vysychala – podlaha by měla být vhodná pro položení na podlahové topení. Typickým příkladem podlahy vhodné do koupelny je vinylová podlaha, která věrně kopíruje dřevo či kámen, a lze ji snadno udržovat. V současné době lze do koupelen pokládat i laminát. To, co dříve možné nebylo, již nyní je, a to díky speciální povrchové úpravě – například podlahy Quick-Step upravené technologií Hydroseal voda neohrozí.

Kouzla s prostorem – optické zvětšení, zmenšení a jiné zázraky takřka „na počkání“

S odstíny podlah a dveří lze také „kouzlit“. Optické zvětšování a zmenšování místností není um, který ovládají jen interiéroví designéři. Při dodržení několika pravidel ho ovládne každý. Do menších bytů, menších místností a interiérů orientovaných na sever či pokojů s menšími okny se hodí světlé podlahy – opticky místnosti zvětší a „prosvítí“.

Tmavé podlahy zase umí prostor zútulnit a dodat mu punc luxusu. Zejména tmavé dřevěné podlahy, v nabídce MAND.CZ najdete exkluzivní podlahy Esco, jsou v zútulnění interiéru hotoví mistři. Tmavé podlahy vybízí ke hře s kontrasty – světlé stěny, bílé dveře… vymyslet se toho dá hodně.

A teď se podívejme na „kouzla druhého stupně“. Už nepůjde pouze o zvětšování a zmenšování pokojů, budeme je snižovat, roztahovat a nejen to. Tmavá podlaha v kombinaci s tmavým stropem a světlými stěnami místnost sníží a rozšíří. Tmavá podlaha a světlé stěny a světlý strop místnost „pouze“ rozšíří. Pokud si ke světlé podlaze vyberete světlou zadní stěnu, ale strop a boční stěny budou tmavé, docílíte efektu „tunelu“. Když naopak krátkou stěnu necháte tmavou a ostatní stěny světlé, opticky tak zkrátíte obdélníkovou místnost.

Univerzální radu pro ideální výběr podlahy a dveří vám nedá nikdo. Ve hře je hned několik faktorů – styl zařízení domácnosti, stupeň zatížení, charakter místností, váš rozpočet a v neposlední řadě samozřejmě i váš vkus. Vrátíme se proto na začátek – postavte se do místnosti a vnímejte její atmosféru.

Autor článku

Mand CZ s.r.o.

O autorovi

Dveře a Podlahy – jsme rodinná firma a děláme věci po svém – to poznáte, pokud navštívíte naší stylovou prodejnu v Praze 4 kde najdete zázemí a kvalitu pro řešení Vašeho bydlení. PODLAHY, DVEŘE a KLIKY na ploše 330 m2 – Praha 4. Máme pro Vás připravenou velkorysou prezentaci dveří a podlahových krytin.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku