12 tipů jak zařídit pokoj pro miminko

Čekáte nový přírůstek do rodiny? Pak jistě nemyslíte na nic jiného, než na to, jak vhodně a zejména prakticky zařídit pokoj pro miminko. Přečtěte si následující tipy a už nikdy v ničem nebudete tápat.

1. Soustřeďte se na bezpečnostní prvky

Žádného rodiče nepřekvapí, že dominantním prvkem celého pokojíčku pro miminka by měla být bezpečnost. Věnujte proto zvýšenou pozornost bezpečnostním prvkům, které vaše děťátko ochrání před případnými nepříjemnosti. Soustředit byste se mohli zejména na materiál vámi zvoleného dětského nábytku, konkrétně na případný nátěr, který by měl být stoprocentně nezávadný. Rozhodně nepořizujte do pokojíčku zrcadla, nebo výrobky ze skla. Pokud nechcete, aby se vaše rychle rostoucí a svět poznávající batole dostalo například do komody na přebalování, kde máte uložené olejíčky, či masti na opruzeniny, tak na trhu existuje velké množství dětských zámků, které vám zajistí klidný spánek.

2. Vhodně zvolený dětský nábytek

Nábytek v dětském pokoji by krom bezpečnosti měl splňovat ještě jeden zásadní prvek - nadčasovost. Nechcete přece po chvilce nábytek zase měnit. Nejvhodnější materiál pro dětský nábytek je samozřejmě masivní dřevo. Takový nábytek je nezávadný, vkusný, nadčasový a působící pozitivně na lidskou psychiku. Ze začátku je rovněž dobré myslet na to, že starost o miminko si žádá spoustu praktických pomocníků. Jedním z nich je například komoda s pultem na přebalování, nebo komoda na kolečkách, která vám bude vždy po ruce. Barevný nábytek sice hezky vypadá, ale ještě dříve se okouká, vsaďte proto na jemné barvy a minimalistický design.

3. Prostor určený k spánku

V dětském pokoji byste se měli zaměřit zejména na výběr nejvhodnější postýlky, kde ze začátku bude váš novorozenec trávit většinu svého času. Opakování, matka moudrosti - bezpečnost by měla být na prvním místě, stejně jako vhodný materiál.

4. Dětská postýlka

Na trhu dnes existuje spousta různých postýlek, záleží tedy jen na vašich preferencích, nebo přesvědčení, co je pro vaše miminko nejvhodnější volba. Existují rostoucí postýlky, kolébky pro nejmenší děti, spací houpací vaky, postýlky se sklápěcí bočnicí nebo odnímatelnými tyčkami a mnohé další. V postýlce by se děťátko mělo cítit co nejvíce bezpečně a mělo by se jednat o klidný prostor bez rušivých elementů.

5. Vhodně zvolené místo

Možná vás to překvapí, ale i to, jak umístíte dětskou postýlku, může hrát v psychice vašeho dítěte velkou roli. Volit byste měli místnost, která je v bytě nebo domě nejtišší. Rovněž myslete na to, že okna směřující do rušné ulice nebudou zrovna tím nejvhodnějším řešením. Dítěti totiž budete muset často větrat a rušivý zvuk ulice ho může z posilujícího spinkání budit. Nikdy také nedávejte postýlku k oknu a zároveň by měla být co nejvíce vzdálená od dveří.

6. Kvalitní matrace

Kvalitní matrace je zřejmě nejdůležitějším prvkem, na který musíte při vybavování postýlky pro váš novorozený uzlíček štěstí myslet. Soustředit byste se měli zejména na tvrdost, ale i vhodně zvolený (nejlépe hypoalergenní) materiál. V tomto ohledu je odborníky doporučován zejména přírodní materiál.

Jaký materiál na matrace použít?

  • Kokosové vlákno - čistě přírodní produkt s hypoalergenním účinkem
  • Latex - prevence proti usazování plísní a virů
  • Koňské žíně - přírodní produkt s ideální tvrdostí
  • Bio pěna - podporuje zdravý vývoj zad
  • Mořská tráva - výborně odolává alergenům, roztočům i prachu
  • Kombinace předešlých přírodních materiálů

7. Oblíbené doplňky k postýlce pro klidný spánek

Spoustu rodičů trápí neklidný spánek jejich ratolesti. Naštěstí existuje hned několik zaručených tipů, které miminka uklidňují. Na některé můžete myslet již při samotném vybavování pokojíku a výběru postýlky.

  • Monitor dechu či chůvička pro váš klidný spánek
  • Kolotoč nad postýlku s uklidňující melodií
  • Kapsáře a mantinely kolem postýlky
  • Hnízdečko, spací pytle a fusaky, abyste mohli miminko pořádně zabalit
  • Tlumené noční světýlko
  • Přístroj na přehrávání bílého šumu

8. Jak nejlépe přebalovat novorozence?

Po pár týdnech zjistíte, že přebalování není žádná věda a budete jej zvládat levou zadní. Základem je vhodný prostor a pár malých pomocníků, kteří vám převíjení miminka značně usnadní (například dřevěný přebalovací pult).

  1. Najděte si vhodné místo, kde vás nebudou při přebalování bolet záda. Nejlépe teda nějaké vyvýšené místo - v úvahu připadá například komoda na přebalování. Pokud již máte komodu koupenou, tak si určitě pořiďte dřevěný pult na komodu, který vám šikovný tatínek na váš kousek nábytku snadno připevní.
  2. Mějte po ruce vše potřebné, nejlépe rozdělené v úložných boxech.
  3. Nad váš přebalovací koutek můžete umístit nějakou hračku, která miminko při převíjení zabaví.
  4. Poslední a nejdůležitější bod - nikdy nenechávejte dítě samotné. Mít vychytaný 2. bod je v tomto ohledu zásadní.

9. Doplňky potřebné k přebalování

  • Úložné boxy na plenky
  • Vlhčené ubrousky
  • Mastičky na opruzeniny
  • Náhradní pleny
  • Nachystaný cestovní plenkovník se všemi potřebami, který vám usnadní balení se na procházky

10. Úložné prostory vám usnadní starost o miminko

Jak záhy zjistíte, tak organizovaný pořádek vám v mnohém usnadní fungování s novým členem domácnosti. Do dřevěných organizérů můžete uložit například všechno potřebné k péči o miminko a už nikdy nebudete nic narychlo hledat. Dřevěné bedýnky jsou zase skvělým pomocníkem při úklidu dětských hraček. Stačí pár minut a nikdo nepozná, že se pokojíčkem prohnal malý rarach, který rád poznává svět.

11. Dekorace, které budou miminko rozvíjet

Kontrastní dekorace (nejvhodnější je černobílá kombinace) se výrazně podílí na správném vývoji miminka. Dejte svému dítěti dostatek podnětů, které cvičí jeho motoriku, vizuální schopnosti, ale i vnímavost a logiku. Můžete například využít nejrůznějších nástěnných dekorací, hodin, interaktivních hraček, ale i dětských světýlek, nebo textilu včetně deček, mantinelů a povlečení do postýlky.

12. Pohodlný prostor na kojení je důležitý

Malá rada na závěr - nezapomínejte při vybavování pokoje ani na maminku, která s dítětem bude trávit čas neustále. Pohodlné křeslo na kojení, nebo pohovka mamince usnadní zejména noční kojení a ona i miminko se budou cítit víc než komfortně.

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku