Topení pevnými palivy –⁠ výhody a nevýhody jednotlivých paliv

Pojďte si přečíst zajímavý rozhovor o topení pevnými palivy. Dnes budeme hovořit o dřevu, dřevěných briketách, peletách a uhlí. Máme tu odbornou poradkyni z firmy Optimtop, paní Kateřinu Špunda, která má bohaté zkušenosti z oblasti této problematiky. Objasní nám otázky zabývající se srovnáváním dřeva s ostatními pevnými palivy.

Paní Špunda, začněme dřevěnými peletami. Jaké jsou výhody topení peletami?

Pelety jsou kompaktní válcovité granule vyrobené z dřevního odpadu, jako jsou piliny, třísky a další zbytky ze zpracování dřeva. Pro jejich výrobu se většinou nepoužívají žádná chemické pojiva. Tyto pelety se pak používají jako palivo v peletových kamnech a kotlích.

Díky své kompaktnosti a nízkému obsahu vlhkosti mají pelety vysokou energetickou hodnotu a efektivně se spalují. Na rozdíl od dřeva, kde může být kvalita různá v závislosti na druhu a vlhkosti, je kvalita pelet obvykle konstantní, což umožňuje stabilní výkon topení. Jejich výroba je standardizovaná. Pelety zabírají méně místa než tradiční dřevo a lze je snadno skladovat v pytlích nebo zásobnících.

Mnoho peletových topných systémů je vybaveno automatickým podáváním do hořáku, což snižuje potřebu manuálního přikládání. Pelety jsou vlastně dřevní odpad, což přispívá k udržitelnému využívání lesních zdrojů. Po spálení vzniká mnohem méně popela než při spálení klasického dřeva.

Zdroj: Freepik

A co dřevěné brikety? Mají také nějaké specifické výhody oproti dřevu?

Dřevěné brikety jsou lisované bloky vyrobené také z dřevního odpadu, jako jsou piliny a třísky, které slouží jako palivo pro topení. Díky své kompaktnosti mají obvykle vyšší energetickou hodnotu a méně vlhkosti než kusové dřevo. To může znamenat, že je potřeba méně briket na dosažení stejného výkonu topení než s kusovým dřevem.

A ano, dřevěné brikety mají řadu výhod oproti klasickému dřevu. Díky své kompaktní struktuře se spalují rovnoměrněji, což umožňuje konzistentní a dlouhotrvající teplo. Dřevěné brikety zabírají méně místa než kusové dřevo a jsou často baleny tak, aby byly snadno skladovatelné a stohovatelné. Na rozdíl od kusového dřeva, které může praskat a vytvářet jiskry, obvykle hoří klidněji.

A nakonec, jaké jsou výhody topení uhlím?

Uhlí má svou historii jako tradiční palivo a má výrazně vyšší energetickou hodnotu než dřevo. Hoří pomaleji a déle než dřevo, takže může poskytovat teplo po delší časový úsek bez potřeby častého přikládání, což může být pohodlnější pro uživatele.

Cena uhlí je stabilnější než cena dřeva, zejména v regionech, kde je uhlí hojně dostupné. Je obvykle dodáváno už připravené ke spálení, zatímco dřevo může vyžadovat řezání, štípání a sušení.

Nicméně topení uhlím také přináší některé nevýhody, zejména v oblasti životního prostředí. Spalování uhlí produkuje větší množství emisí skleníkových plynů než dřevo a může také způsobit vyšší produkci popela a dalších nečistot.

Zdroj: Freepik

A jaké jsou tedy výhody topení dřevem?

Dřevo je tradiční palivo a má své jedinečné výhody. Jedná se o obnovitelný zdroj energie a mnoho lidí má topení dřevem spojeno s příjemnou vůní a atmosférou. Také v mnoha oblastech může být dřevo levnější alternativou k jiným palivům. Pokud máte přístup k dřevu, nejste závislí na dodavatelích.

Děkujeme vám, paní Špundo, za tyto cenné informace. Je skvělé mít takový přehled o různých typech pevných paliv.

Děkuji za pozvání a doufám, že jsem pomohla některým z našich čtenářů lépe se rozhodnout v otázce topení. Více informací a článků najdete na stránkách firmy Optimtop.

Autor článku

OPTIMTOP s.r.o.

O autorovi

Jsme ryze česká společnost, jejímž cílem je poskytování kvalitních a komplexních služeb v oblasti prodeje a rozvozu pevných paliv zejména pro domácnosti v celé České republice.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku