Stínění pro chytré domy

Součástí chytrého bydlení je také chytře vyřešené stínění. Správnou regulací stínicích prvků se chráníme před sluncem a přehřátím v letním období, v zimě na základě vnitřních a vnějších podmínek bráníme únikům tepla. Slunečné zimní dny využíváme zároveň k bezplatnému vytápění. Stínicí prvky nám také poskytují bezpečí a vytvářejí soukromí.

Obrázek: Pohodlí chytrého domova   Zdroj: Loxone.com

Inteligentní žaluzie a rolety tvoří s jednotkou Loxone Miniserver systém, který využívá všech dostupných informací, jako je poloha slunce, poloha domu i jednotlivých oken, vnitřní a vnější teplota, nebo třeba předpověď počasí. Miniserver tyto informace automaticky vyhodnocuje a přizpůsobuje tomu polohu jednotlivých stínících prvků.

Řešení chytrého stínění pro moderní domy

Samozřejmě se tady nebudeme bavit o žaluziích na šňůrkách a tkaničkách, nebo modernějších motorcích a tlačítkách, které byly hitem před pár lety. Současné technologie do moderních chytrých domů nám nabízejí mnohem inteligentnější a elegantnější řešení stínění.

Obrázek: Stínění chytrého domu   Zdroj: Loxone.com

Inteligentní venkovní žaluzie

Chytré venkovní žaluzie představují společně s předokenními roletami nejoblíbenější typ stínění. Umožňují naklápění lamel, které zamezí průniku přímého slunečního záření, zároveň však v místnosti ponechají dostatek světla. Ráno se lamely automaticky naklopí tak, aby dovnitř pustily první sluneční paprsky. Je to mnohem příjemnější a přirozenější způsob probuzení než řinčící budík.

Přes den pak pomáhají k regulaci vnitřní teploty. V zimě nechají do domu proniknout dostatek denního světla, a tím snižují náklady na vytápění. V létě naopak chrání venkovní žaluzie dům před přehřátím. Po západu slunce se venkovní stínění automaticky zatáhne a poskytne svým obyvatelům naprosté soukromí.

Inteligentní předokenní rolety

Předokenní rolety umožňují vytvořit v místnosti úplnou tmu, jsou skvělou ochranou proti vloupání a nejsou náchylné vůči špatným povětrnostním podmínkám. Ráno se rolety samy vytáhnou a pustí tak do domu první sluneční paprsky. V průběhu dne systém vyhodnocuje, zda má rolety zatáhnout a chránit dům před přehřátím, nebo naopak využít přirozené sluneční energie k bezplatnému vytápění. V zimě rolety fungují i jako izolace a zabraňují únikům tepla. Jednou z hlavních předností předokenních rolet je ochrana proti vloupání.

Markýzy

Inteligentní markýzy jsou skvělým řešením pro zastínění balkónů, teras a zimních zahrad. Jsou vyráběny z odolných materiálů a zvládnou i slabý déšť. Jejich nevýhodou je malá odolnost vůči prudkému a vytrvalému dešti a silnému větru. Nemusíme se ale bát, že by v naší nepřítomnosti při náhlé změně počasí mohlo dojít k poškození. Inteligentní ovládání se samo postará o jejich zatažení v případě větru nebo deště a zabrání škodám.

Další typy stínící techniky

Základní stínění domu můžeme doplnit podle potřeby rolovacími stěnami, závěsy nebo zastíněním zimních zahrad. To vše se dá také jednoduše ovládat a automatizovat.

Centrální ovládání a dálkové ovládání

Levným řešením, které nás při používání ale asi nenadchne, jsou chytrá tlačítka, řídicí jednotky, které jedním stiskem uvedou stínění do chodu, aby vyjelo či zajelo samo, aniž bychom museli čekat a tlačítko držet. Ke stahování předokenních rolet je možné využít dálkové ovládání, které má ale ovladač do každé místnosti zvlášť, takže je nutné vědět, který kam patří. Vyšší komfort pak poskytuje centrální ovládání, např. venkovních rolet v celém domě, který zajistíme jedním stiskem.

Mobilní aplikace

S rozšířením chytrých telefonů a tabletů přišly také mobilní aplikace. Stínicí systémy, které je podporují, se pak často označují jako chytré stínění. V podstatě je ale celé kouzlo v tom, že ovladače a vypínače nahradí smartphone. Grafické rozhraní s interaktivními prvky je určitě přehlednější a pohodlnější. Navíc můžeme stínění kontrolovat i na dálku (v práci nebo na dovolené) a vidět pozici stínění ve všech oknech. Stále se ale musíme každý den rozhodovat a dělat opakující se úkony podle aktuální situace nebo předpovědi počasí.

Automatické ovládání žaluzií a inteligentní řízení

V první generaci automatického ovládání stínění šlo především o různé časovače, které umožňují nastavit, např. v kolik hodin vpustí do ložnice žaluzie denní světlo a probudí obyvatele domu. Dále umí pracovat s daty ze senzorů a na základě toho třeba vytáhnout stínění v případě silného větru, aby nedošlo k jeho poškození. Takové systémy si vyžádají vysokou investici a odborníka, který je nastaví.

Obrázek: Jeden ovladač na všechny funkce   Zdroj: Loxone.com

Opravdu chytré stínění vyřešil koncept skutečně chytré domácnosti, kde v rámci jednoho systému spolupracují veškeré funkce v domě, kromě stínicí techniky také topení, zabezpečení, ozvučení atd. Na spoustu věcí tak už nemusíme vůbec myslet, vše se stále ovládá samo, i když zrovna nejsme doma.

Díky integraci do jednoho systému není pořizovací cena závratná, jak by se mohlo na první dojem zdát, a úspory na provozních nákladech za vytápění a chlazení jsou naopak výrazné. Ušetříme taky spoustu času za nepřetržitou řadu drobných každodenních úkolů, které musíme jinak pořád řešit a na které stále myslíme v domě bez chytrých technologií.

Dobrá zpráva je, že chytré stínění se dá realizovat prostřednictvím chytré technologie nejen v novostavbách, také v již postavených domech.

Autor článku

Loxone s.r.o.

O autorovi

Konečně domov, který myslí a jedná jako my. Stará se o nás podle sezóny, počasí a našeho životního stylu. Skutečně inteligentní dům zařídí sám většinu úkonů kolem zabezpečení, komfortu či úspor. Přitom nám dá maximum kontroly a nenaruší soukromí.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku