• Rekonstrukce bytu, ale bojíte se nestabilní hypotéky? Řešení může být snadné!

Rekonstrukce bytu, ale bojíte se nestabilní hypotéky? Řešení může být snadné!

Rekonstruovat byt se dnes už nedá za pár desítek tisíc. Zejména pokud chcete měnit dispozice bytu nebo renovovat některé jeho vnitřní části, případně byt opravit po té, co v něm žil problémový nájemník. Jenže jak rekonstrukci zafinancovat, když hypotéky teď předvádějí tak neskutečné výkyvy při refixaci? Řešení může být snadné - stačí sáhnout po stabilním úvěru.

Pouze pro redakční účely

Které úvěry patří ke stabilním?

Vlastně všechny, s výjimkou hypotéky a překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. Připomeňme, že hypotéka vyžaduje zástavu vámi vlastněné nemovitosti, úroky na hypotečním úvěru se mění po skončení každého dohodnutého období fixace. Během trvání hypotéky to může být klidně i desetkrát, a to oběma směry.

Překlenovací úvěr ze stavebního spoření je půjčkou od stavební spořitelny v době, kdy ještě nemáte naspořenu dostatečně vysokou částku na to, aby vám stavební spořitelna půjčila tolik, kolik zrovna potřebujete. Nebo vaše stavební spoření ještě netrvá ani dva roky.

Jinými slovy: překlenovací úvěr vám spořitelna nabídne, pokud jste zatím nedosáhli na dostatečně vysoké hodnoticí číslo. Bývá spojen s vyšším úročením než následný řádný úvěr ze stavebního spoření. Na něj z toho překlenovacího později také přejdete. Takže úroková sazba se změní jednou.

Pouze pro redakční účelyÚvěr ze stavebního spoření je bez zástavy, ale je účelový. A někdy vyžaduje ručitele

Pokud máte stavební spoření již delší dobu, a v něm naspořeno na dostatečně vysoké hodnotící číslo, můžete rekonstrukci hradit z úvěru ze stavebního spoření. Výhodou bude, že byt nemusíte zastavovat. Proto pochodíte i se žádostí o půjčku na rekonstrukci bytu družstevního.

Některé spořitelny si ale vyžádají ručitele za tuhle půjčku. Nevýhodou se může stát i účelovost úvěru, neboť z něj zafinancujete jen renovaci té části bytu, která je s domem pevně spojena. To znamená, že kuchyňskou linku ano, ale spotřebiče do kuchyně už nikoliv. Výjimečně se dá natrefit na úvěr ze stavebního spoření, který toleruje i nákup nábytku a spotřebičů - jde ale spíš o příležitostné akce spořitelen. Výše úroků se u půjčky ze stavebního spoření v čase nijak nemění.

Dlouhodobá půjčka vás omezí jen maximálním stropem. Sahá však nad milion Kč

Další možností je vzít si dlouhodobou půjčku. Co si pod tímto názvem představit? Jde o běžný spotřebitelský úvěr a poskytují jej banky i nebankovní společnosti. Když si porovnáte jejich nabídku na trhu, zjistíte, že se můžete dostat vysoko nad milion korun. Navíc bez omezujících podmínek:

  • bez zástavy
  • bez ručení
  • bez omezení účelu využití peněz.

Pouze pro redakční účelyU některých poskytovatelů dokonce s možností splátkových prázdnin nebo změny výše a data splátek během splácení. Nabídka pojištění schopnosti splácet už bývá u dlouhodobých půjček standardem.

Peníze můžete využít na cokoliv, co právě budete potřebovat, třeba na vybavení nově zrekonstruovaného pokoje pro vašeho školáka.

Po celou dobu trvání dlouhodobé půjčky se její úročení nezmění. Případná změna může nastat jen v jediném případě: že se v čase sníží úrokové míry napříč celou ekonomikou, a tím i u nových půjček. V tomto případě dlouhodobou půjčku refinancujete na novou a levnější. Jestliže by úroky v ekonomice naopak ještě rostly, úroková míra na vaší dlouhodobé půjčce se sama nijak měnit nebude. To platí i u úvěrů ze stavebního spoření.

Autor článku

O autorovi

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku