• Moderní řešení pro organizaci a komfort: Skvělé tipy pro zlepšení vašeho domova


Moderní řešení pro organizaci a komfort: Skvělé tipy pro zlepšení vašeho domova

Udržet domácnost čistou a organizovanou je mnohdy náročné, ať už máte velký dům či menší byt. Nabízí se pár praktických tipů, které vám usnadní úklid a pomohou vám udržovat interiér přehledný a útulný.

Uklizená předsíň

Ještě, než se pustíme na organizaci jednotlivých místností, je třeba věnovat pozornost předsíni. Většinou jde o malý prostor, který přitom musí pojmout hodně věcí – mnoho párů bot, bundy pro různé příležitosti a spoustu dalších drobností, které jinde nemají své místo. Uklizená předsíň přitom může změnit celkový dojem domácnosti.

Jde o první věc, kterou vidíme při vstupu do interiéru. Zároveň vytváří první dojem u hostů, které pozvete na návštěvu. Proto je důležité tento prostor udržovat čistý. Základem je dostatek úložného prostoru, do kterého uschováte všechny věci. Mnohdy je však předsíň poměrně malá a uspořádání je tak poměrně výzva. Pokud nemáte dostatek místa na velký botník a skříně, pak se nabízí nástěnné věšáky. Na ty pohodlně odložíte bundu, pod ně se navíc vejde i malý botník.

Zdroj obrázku: New Africa - stock.adobe.com

Úložný prostor

Dostatek úložného prostoru je klíčový v celé domácnosti, nejen v předsíni. Pokud vybíráte nábytek, volte univerzální kousky, které poslouží svému účelu, a navíc schovají i vybavení domácnosti. Může jít o taburet s úložným prostorem, praktický konferenční stolek a další multifunkční nábytek. Spoustu úložného místa může poskytnout i gauč nebo postel – hodí se pro uschování dek, povlečení, ale třeba i sezónního oblečení.

Pokud zařizujete kuchyň nebo obývací pokoj, pořiďte si skříně, které sahají až ke stropu. Dosáhnout na vrchní police se může zdát nepraktické. Ovšem skvěle se hodí pro uskladnění věcí, které moc často nepotřebujete. Například sezónní vybavení, ať už jde o oblečení nebo dekorace. Uschovat tam lze i kufry a cestovní tašky, staré knihy, různé dokumenty, fotoalba a podobně.

Zdroj obrázku: Jodie Johnson - stock.adobe.com

Organizéry

Základem dobré organizace jsou organizéry. Mohou mít mnoho různých podob. Oblíbené jsou různé košíky. Ty malé se vejdou do skříněk a polic či třeba na stůl a pojmou různé drobnosti, které se jinak někde jen tak povalují. Ale zvolit můžete i větší koše – ty poslouží pro uskladnění špinavého prádla, koupelnového textilu či třeba hraček. Nenápadně zapadnou do interiéru a stanou se praktickým pomocníkem.

Věci můžete organizovat ještě precizněji, hodí se to zejména v kuchyni. Pořiďte si nádoby na těstoviny, luštěniny, mouku a podobně. Vhod přijdou i menší skleničky na koření. Je dobré označit je štítky, abyste nemuseli zdlouhavě hledat, kde co je. Snáze se vám bude udržovat pořádek v kuchyňských skříňkách nebo ve spíži.

Zdroj obrázku: Aafia - stock.adobe.com

Vestavěný nábytek

Vestavěný nábytek mnohdy dokáže ušetřit potřebné místo, zároveň vypadá skvěle a zútulní vaši domácnost. Může jít o knihovnu, ale vestavné skříně mají i další využití. Otevřené police vám umožní přehledně skladovat různé věci. Hodí se zejména pro dekorativní předměty, které tak mohou vyniknout. Můžete je tedy instalovat do obývacího pokoje a vystavit si umělecké prvky a další drobnosti, které chcete mít na očích.

Prostor pod schody

Pokud máte doma schody, neváhejte využít prostor pod nimi. Lze vytvořit elegantní skříňku, do které schováte různé vybavení, třeba sportovní náčiní, nářadí či cokoli jiného. Vzhledem k tomu, že jde většinou o poměrně malý prostor, využijte organizéry a nástěnné háčky – pomohou vám udržet místo uklizené a přehledné, abyste vždy měli po ruce to, co zrovna potřebujete.

Zdroj obrázku: Tony Ruji - stock.adobe.com

Praktické tipy

Není to pouze o tom, abyste měli dostatek místa na všechny své věci. Mnohdy hromadíme vybavení bez reálného užitku. Všude kolem pak leží věci, které akorát zabírají místo. Základem by proto mělo být naučit se správně hospodařit. Nekupujte věci, které nepotřebujete. Zbavte se všeho, co už nepoužíváte. Ať už jde o staré dětské hračky, přečtené knihy či oblečení. Mnohdy je můžete darovat a udělat radost někomu jinému. Sobě přitom uvolníte místo ve skříni a úklid pak bude mnohem jednodušší.

Udržet útulnou a neustále uklizenou domácnost se často zdá až nemožné. Někdy na úklid není čas nebo nálada – nedělejte si s tím těžkou hlavu. Jednou za čas je vhodné uspořádat velký úklid. Kromě toho je však dobré naučit se uklízet po částech. Každý den můžete udělat nějakou maličkost, zaměřit se na jednu místnost nebo oblast. Ve výsledku se budete cítit lépe, když všude kolem nebudou ležet zbytečnosti, které vás akorát rozptylují.

Komfortní interiér může pro každého z nás vypadat různě. Základem by však vždy měla být praktická organizace – vyhnete se tak hromadění věcí a nepořádku. V uklizeném interiéru se zpravidla cítíme lépe, každá věc by měla mít vyhrazené vlastní místo, kam patří. Úklid pak bude mnohem jednodušší a méně vyčerpávající.

Autor článku

O autorovi

Od roku 2005 FormAdore nabízí svým zákazníkům tisíce interiérových designových předmětů, jako jsou kuchyňské doplňky, hrnce, koupelnové doplňky, kancelářské doplňky, svítidla, nábytek, zahradní dekorace a stylové doplňky.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku