Jakými briketami ideálně topit?

Trh nabízí širokou škálu druhů a nezkušení topiči začátečníci často přemýšlí, které brikety pro ně budou nejvhodnější, a také nejvýhodnější. Pojďme se na ně podívat.

Dřevěná i kůrová

Dva základní druhy,  které rozlišujeme jsou brikety dřevěné a brikety uhelné. Dřevěné brikety dále dělíme na válcové a RUFky neboli cihličky. Válcové brikety jsou topkou mezi briketami a jsou velmi populární. Po celém obvodu jsou zatavené a co se týče velikosti, jsou rozměrnější než cihličkové brikety RUF. Topení nimi je komfortnější a jsou reálnou náhradou tvrdého dřeva. Využití najdou nejen v domácnostech s krbovými kamny, ale i v kotlích nebo otevřených krbech.

Ani s briketami označenými RUF neuděláte chybu. Ne nadarmo se říká, že topení je tak trochu alchymie, které je třeba přijít na kloub. Topení těmito dřevními briketami je také velmi jednoduché, obzvlášť pokud “vychytáte” to, kolik vzduchu briketa potřebuje pro své maximální hoření a tudíž pro svou maximální výhřevnost, kterou může nabídnout. Kdo má rád výzvy?


Zdroj: Freepik

Puky nejsou jen na led

Výrobce dřevěných briket se samozřejmě snaží uspokojit všechny zákazníky a vymýšlí další druhy briket. Mezi ty nejznámější patří puky, které lze využít v krbových i kachlových kamnech a do kotlů na dřevoplyn. Skvěle s nimi roztopíte díky jejich velikosti a tvaru.

Dalšími oblíbenými briketami jsou noční kůrové brikety, které vynikají dlouhou dobou žhnutí. Využívejte je především v noci, kdy se vyhnete častému vstávání a přikládání. Tak nebude nic rušit vaše sny. Jsou ideální i k udržení stabilní teploty při dlouhodobém intenzivním topení. Dřevěné noční brikety jsou skvělou náhradou měkkého i tvrdého dřeva.

Kde dřevní brikety sehnat?

Prodej dřevěných briket probíhá nejen na pilách, které mají k dispozici briketárny, ale i jednoduše přes e-shop z pohodlí domova. Stačí si vybrat druh briket, které se hodí pro váš typ kotle nebo kamen a objednat si. Pokud si nevíte rady, nechte si poradit od zkušených uživatelů topných zařízení na brikety nebo přímo od odborníků, kteří se zabývají výrobou či distribucí tohoto trendového topiva.


Zdroj: Freepik

Proč si pořídit dřevěné brikety na topení

  • spotřebujete méně objemu suroviny – mají totiž vyšší výhřevnost než dřevo
  • díky vyšší hustotě stlačených pilin déle hoří
  • jednoduchá manipulace a snadná skladnost
  • u surového dřeva čekáte až 2 roky, než je dřevo možné používat, oproti briketě, která je okamžitým topivem
  • topení beze zbytku – obsah popela je u briket do 1 % (např. u uhlí je to až 20 %)
  • dřevěné brikety nezatěžují životní prostředí – nezvyšují podíl skleníkových plynů – „ekotopení“
  • možnost kombinace se dřevem nebo různých druhů briket

Nekonvenční topení

Vyzkoušejte a experimentujte s briketami s otvorem uprostřed, které se hodí pro topení na chalupách, kdy potřebujete rychle zatopit a hlavně rychle vyhřát místnosti. Jejich charakteristickou vlastností je, že rychle prohoří a dlouze žhnou. Nebaví vás topení tradičními topivy? Nevadí. I pro vás má trh nachystané vychytávky. A to v podobě slunečnicových nebo rašelinových briket. Stačí si jen vybrat.

Autor článku

OPTIMTOP s.r.o.

O autorovi

Jsme ryze česká společnost, jejímž cílem je poskytování kvalitních a komplexních služeb v oblasti prodeje a rozvozu pevných paliv zejména pro domácnosti v celé České republice.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku