Jak vybrat správnou matraci a na co si dát pozor?

Jak dlouho bychom měli spát? Odborníci mluví o zhruba osmi hodinách denně. Tento čas samozřejmě může být u každého jedince individuální. Dobře ale vypovídá o faktu, že v ložnici, konkrétně tedy v našich postelích, trávíme zhruba třetinu našeho života. A to už je dobrý důvod zaměřit se na to, na čem ležíme a spíme. Základem je nejenom kvalitní, dostatečně velká a pevná postel. Chybět na ní nesmí ani kvalitní matrace. Jak a podle čeho vybrat tu pravou a na co si při výběru dát pozor? Správnou volbou vás provedeme od začátku do konce.

Co je uvnitř matrace?

Primárně bychom se měli zajímat o to, co se nachází uvnitř matrace, kterou kupujeme. Právě použitý materiál má klíčový vliv na její vlastnosti. Dnes můžeme na trhu najít matrace v různých provedeních, které se pochopitelně liší i cenou. Mnohdy tak nezbývá nic jiného, než přijít s určitým kompromisem a najít, jak se říká, zlatou střední cestu. O materiálech je vhodné mít při výběru jasno. Mezi ty nejznámější a nejpoužívanější druhy matrací patří:

  • Pružinové/taštičkové matrace
  • Matrace z RE/PUR pěny
  • Matrace ze studené pěny
  • Matrace z visco pěny

Jednotlivé materiály se liší nejenom svými vlastnostmi, ale i určením toho, pro koho jsou vhodné, nebo tím, jaké mají konkrétní benefity. Například podceňované pružinové matrace mají klad v dobré prodyšnosti a tak i odvádění tepla od těla. Ty ze studené pěny se zase pyšní tvarovou stálostí a dlouho životností. RE/PUR pěna je poté známá jako volba i pro osoby o větší váze, která navíc zaujme i příznivějšími cenami. Visco pěna je zase charakteristická tím, že se vlivem tlaku a tepla dokáže přizpůsobit poloze lidského těla.

Jak je to s tvrdostí?

Základní pravidlo je jasné – nic by se nemělo přehánět a není vhodnou volbou jít takzvaně do extrémů. Co tím chceme říci? Že není vhodné kupovat ani příliš měkké matrace, ani není dobré kupovat až moc tvrdé. Obojí může být spíše na škodu. Jinak by měl být výběr primárně individuální, protože každý má preference jiné. Někomu svědčí spaní spíše na měkčí matraci, jiný neulehne na jinou, než na matraci tvrdou. Proto je často na místě vyzkoušet si a otestovat různé tvrdosti a zvolit ty nejlépe vyhovující.

Oříšek může nastat při výběru matrace na manželskou postel, pokud má každý z páru jiné preference. V tu chvíli je možné zvolit jenom ze dvou možností. Jako první se nabízí varianta kompromisu, kdy každý určitým způsobem sníží své preference. Druhá možnost je přece jenom pro oba výhodnější a je postavena na tom, kdy si každý z páru zvolí matraci svou. Jedinou nevýhodou tohoto řešení bude vytvořená mezera uprostřed postele.

Zjistěte si správný rozměr

Klíčové vlastnosti pro pohodlný spánek jsou za námi. Nyní už je nutné pouze zvolit to, aby nám matrace do postele dokonale pasovala. Je tedy třeba zvolit její správný rozměr. Ani to není až tak složité, jak se může na první pohled zdát. Pokud kupujete společně s matrací i postel, je výběr správného rozměru o poznání jednodušší. Mnohé rozměry jsou standardizované a tak stačí pouze najít shodu a vybrat postel i matraci konkrétní délky.

Pokud kupujete matraci na postel stávající, a nejste si jisti rozměrem, vezměte do ruky metr a změřte buď aktuální starou matraci, nebo změřte vaši postel. Jednotky centimetrů nehrají roli, jelikož se dá opět předpokládat, že máte některý ze standardizovaných rozměrů. Pokud ne, může být výběr matrací o něco větším oříškem. Často bude nutné nechat si matraci zhotovit na míru, což přinese hned trojici negativ. Mezi takové patří:

  • Vyšší pořizovací cena
  • Delší dodací lhůta
  • Omezená doba výběru

Proto je vhodné přemýšlet dopředu a už při výběru postele jít cestou standardizovaných rozměrů. K postelím dodávané matrace se budou muset dříve nebo později vyměnit a tak je vhodné být na tuto situaci připraven.

Když rozhoduje cena

Mít neomezený rozpočet, není výběr matrace až tak velký problém. Málokdo se ale může chlubit tím, že má neomezený budget. Většina lidí se musí přizpůsobit svým finančním možnostem a podle toho vybírat. I proto je dobré z výběru matrace neudělat impulsivní nákup, ale raději si vše promyslet. Mnoho prodejců dnes nabízí slevy, ať už ve formě klasických a v České republice známých akcí, nebo ve formě nákupu 1+1. Díky tomu je možné i s menším rozpočtem pořídit kvalitní kousek.

Příliš šetřit se ale nevyplatí. Jak proto, že levné věci jsou obvykle nekvalitní, což se podepíše na jejich životnosti, tak pro důvod, který jsme zmínili v úvodu článku. V posteli trávíme až osm hodin denně, tedy zhruba třetinu našeho života. Nekvalitní matrace se tak může výrazně negativně podepsat na našem zdraví. Četné jsou především různé bolesti pohybového aparátu, které mohou člověka směřovat klidně až na operační sál.

Na co si dát při výběru pozor?

Jak a podle čeho vybrat správnou a vhodnou matraci, již víceméně víte. A na co si při jejím výběru dát pozor, a co může přijít vhod? Určitě je dobré zaměřit se také na to, pro koho je určená. Roli hraje to, zda je matrace kupována na postel dítěte, nebo dospělého. Primárně se zde řeší nosnost, ale i použití látek, které mohou být pro malé děti nebezpečné.

Roli při výběru by mělo hrát i to, zda je člověk alergik a zda některé složky v matraci nemusí být pro takovou osobu závadné. Na trhu se dnes dají najít i takzvané hypoalergenní matrace, určené speciálně pro lidi s možnými zdravotními problémy.

Vhod může přijít i možnost budoucí údržby matrace. Ideálně v té podobě, kdy má odnímatelný a také jednoduše pratelný obal. I po letech používání tak může být matrace ve skvělé kondici – tedy alespoň pokud jde o její vzhled.

Autor článku

2AB NET Solutions s.r.o.

O autorovi

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku