Přemýšlíte, čím ještě provonět váš dům nebo byt, abyste ihned po otevření dveří nejen cítili, že jste doma, ale aby vám vstup do vaší domácnosti lákavě a pohodově voněl? Pokud vás vonné oleje a osvěžovače vzduchu moc nezaujaly, je nejvyšší čas zkusit to s domácím pečením. A netřeba se obávat - mnoho času navíc mu věnovat nemusíte!
Domácí pekárna je vynálezem, který dokáže pomoci víc, než si zatím umíte představit. Umožní vám připravovat si denně čerstvé pečivo, a to s minimem investovaného času. Ušetří spoustu peněz, protože pečivo z domácí pekárny vás vyjde násobně levněji než to kupované. O bezlepkových nebo proteinových variantách to platí dvojnásob!
A pokud i samotnou pekárnu pořídíte v cenové akci, jakou teď najdete třeba v Albert hypermarket letáku, bude vaše celková úspora ještě o to větší. Akce v Albertu už skončila? Poohlédněte se i po dalších online letácích, především elektro. Jistě na zajímavou cenu pekárny brzy natrefíte. Nákup mouky nebo směsí v cenových akcích je pak už samozřejmostí.
Ale zpět k tomu, co domácí pekárny umějí: vy jen nasypete a nalijete receptem požadované suroviny. Pekárna se postará o zbytek. Umíchá, nechá vykynout a upeče. Za několik hodin jen vyklopíte - a když vám to vaše nedočkavost dovolí, tak necháte vychladnout. A baštíte. Po celou dobu pečení se domovem line báječná vůně čerstvého pečiva. Ta vydrží ještě dlouho poté, co pekárna dvou práci skončí.
Základní recepty pro domácí pekárnu jsou opravdu jen o nasypání, nalití a o volbě programu pekárny. Nic víc. Do pěti minut není co dělat. Dodržet musíte pouze jediné pravidlo: sůl a droždí sypte odděleně, každé do jiné vrstvy surovin. Aby se nepotkaly v koncentrované podobě.
Na základní variantu domácího chleba si připravte tyto ingredience:
Do nádoby od pekárny vkládejte suroviny přesně v tom pořadí, jak je napsáno v seznamu ingrediencí. Nádobu na pečení vložte do přístroje a zvolte program „chléb“ nebo „základní“, někdy označovaný i jako „classic“. Velikost chleba (pro pekárnu) závisí na tom, jak velký model pořídíte, ale většinou pekárně pro půl kila mouky nastavujeme „střední“ nebo „velký“. Barvu kůrky zvolte dle vašich preferencí. Po ukončení programu chléb jen vyklepnete a necháte na mřížce vychladnout.
Na toustový chléb francouzského typu si připravte tyto ingredience:
Do nádoby od pekárny nalijte vodu, vsypte cukr a rozmíchejte ve sladké vodě sušené droždí. Můžete nechat cirka 10 minut vzejít, ale není to nutné. Pak přisypte mouku, sůl a přidejte máslo, vložte do pekárny a zapněte program pro přípravu toustového chleba. Někdy se označuje jako rychlý program nebo chléb světlý. Po dopečení vyklopíte a necháte na mřížce vychladnout.
I příprava mazance je v domácí pekárně extrémně snadná. Stačí mít následující ingredience:
Všechny ingredience vložíte do nádoby na pečení - a opět tak, aby se sůl a droždí přímo nepotkaly. Zapnete program na základní chléb, ale zvolíte světlou kůrku. Po dopečení vyklopíte a necháte na mřížce vychladnout. Proč na mřížce? Aby se spodní strana pečiva nepotila.
Vůně domácího pečiva je skoro magická. Toho využívá i většina supermarketů tím, že instalovaly takzvané dopékárny a rozpékají předpečené a zamrazené pečivo. Přesně proto se v úseku rozpečeného pečiva vždycky cítíte tak dobře. A bát se jej netřeba - na výrobky, které musejí projít mrazením, se totiž používají kvalitnější suroviny než u běžného pečiva.
Tip pro vás: Máte vonné oleje přece jen ve velké oblibě? To se s využitím domácí pekárny nijak nevylučuje! Připravili jsme pro vás článek jak na provonění domácnosti právě prostřednictvím olejů, ale i vonných svíček nebo esenciálních olejů.
Aenean vulputate porta risus sed posuere. Phasellus sit amet blandit augue. Praesent sodales nulla nec vulputate placerat. Ut tempor in ipsum eget eleifend.