5 tipů, jak zvýšit účinnost klimatizace

Klimatizace je skvělým doplňkem domova, zajišťuje optimální prostředí v domácnosti. Častou otázkou však je, jak ze své klimatizace vytěžit maximum při co nejnižší spotřebě energie. Nabízí se pár praktických tipů, které vám poradí, kde začít.

Výběr vhodné klimatizace

Naprostým základem je výběr optimální klimatizace. Je důležité zvolit správný výkon klimatizace dle toho, v jak velkém prostoru bude. Je také třeba si rozmyslet, zda bude sloužit především v létě pro ochlazování interiéru, nebo ji chcete využít i k vytápění. Výběr tohoto zařízení rozhodně není jednoduchý, můžete proto využít pomoc profesionálů, kteří vám rádi poradí.

Zavřete okna a dveře

Pokud používáte klimatizaci, měli byste vždy zavřít okna a dveře. Díky tomu budete udržovat stabilní teplotu v interiéru. Je důležité zavírat i dveře v interiéru – jde zejména o koupelnu. Pokud se někdo sprchuje či koupe, dveře by měly být zavřené. Předejdete tak tomu, aby se teplý a vlhký vzduch dostal do klimatizovaného prostoru.

Udržování stabilní teploty

V parném létě mnoho lidí zapíná klimatizace na ten nejvýkonnější režim chlazení, aby rychle dosáhli ochlazení místnosti. Jenže tento způsob používání většinou nebývá ten nejefektivnější. Lepší je zpravidla nastavit klimatizaci na stabilní teplotu – například 21 °C. Díky tomu zajistíte stále a příjemné domácí prostředí a zároveň klimatizace bude udržovat stálou teplotu bez zbytečných výdajů za energii.

Včasné zapnutí

Je dobré klimatizace zapnout dříve, než udeří ta největší horka. Zařízení tak nebude muset pracovat tak intenzivně. Díky tomu v dlouhodobém horizontu ušetříte spoustu energie. Můžete ji tedy například zapnout ráno, aby i na nižší výkon zvládla udržovat příjemnou teplotu v domácnosti. Případně bývá k dispozici časovač – ten jednotku aktivuje těsně před vaším příchodem. Doma tak bude příjemně, aniž byste plýtvali energií.

Čisté filtry

Aby mohlo zařízení správně a efektivně fungovat, je důležité alespoň jednou za rok vyčistit filtry. Tímto způsobem zajistíte účinný provoz, chlazení tak bude spolehlivě fungovat i na nižší výkon.

Zapomínat byste neměli ani na venkovní jednotku. Ta je srdcem klimatizačního systému. Je dobré se jednou za čas ujistit, že přívod a odvod vzduchu není blokován nečistotami, listím a podobně. Před začátkem letní a zimní sezóny si zařízení prohlédněte, abyste mohli zajistit optimální provoz a vyřešit případné problémy.

Efektivní využívání klimatizace zahrnuje nejen správný výběr zařízení, ale také správnou údržbu a používání zařízení. Toto jsou jednoduché tipy, které vám pomohou ušetřit a z klimatizace přitom dostat to nejlepší. Doma bude vždy příjemné klima, a vy můžete přitom minimalizovat náklady za energii.

Zdroj obrázku: astrosystem / stock.adobe.com

Autor článku

Futurino s.r.o.

O autorovi

V súčasnosti sa špecializujeme primárne na tri základné služby: SEO, linkbuilding & PR a vytváranie a správu PPC kampaní. Ako spoločnosť sa sústredíme na inovatívne riešenia založené na dôkladnej webovej analytike. Pomáhame najmä malým a stredným podnikom naštartovať ich rast a zefektívniť ich výkonnostné kampane, zlepšiť pokrytie a viditeľnosť vo vyhľadávačoch a tvoriť linkbuildingové stratégie ako komplexné súčasť online marketingu.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku