4 tipy, jak správně pečovat o vinylovou podlahu

Vinylová podlaha vyniká odolností vůči vlhkosti i mechanickému poškození. Díky tomu se z ní stala jedna z nejčastěji pořizovaných podlahových krytin. Pokud jste také propadli kouzlu vinylové podlahy, máme pro váš čtyři tipy, jak o ni správně pečovat, aby vydržela co nejdéle jako nová.

Pravidelně odstraňujte prach, chlupy a drobky

Suché čištění vinylové podlahy patří mezi základní péči. Výhodou vinylu je, že se na něm nečistoty neusazují, takže je velmi snadno smetete koštětem. Ideální je ale si na pomoc vzít vysavač, který odstraní pevné nečistoty.

Při vysávání nezapomínejte používat nástavec na tvrdé podlahy, abyste si podlahu nepoškodili nebo nepoškrábali.

Frekvenci zametání nebo vysávání volte podle toho, jestli máte doma malé děti nebo zda žijete se zvířecími mazlíčky, kteří pouští chlupy. Seženete i vysavače s UV světlem, které zlikvidují roztoče a bakterie.

Pozor na agresivní čisticí prostředky

Některé vinylové podlahy jsou ošetřené PUR vrstvou. Zaceluje mikropraskliny a zabraňuje zašlapávání nečistot. Nemusíte vinyl tak často vytírat, jako jiné druhy podlah. Pravidelné vytírání ale dodá podlaze lesk.

Vinylové podlaze stačí běžný jemný čistič. Určitě se vyhněte agresivním čističům, bělidlům nebo abrazivním prostředkům. Ty by mohly narušit její vrchní ochrannou vrstvu.

Při odstraňování odolnějších skvrn stačí vzít vlhký hadřík, jemný čistič, který můžete nechat chvilku působit, a nečistotu setřít. Ani skvrn od kávy nebo červeného vína se nemusíte bát, že by podlahu například obarvily. Důležité je ale nenechat skvrnu zaschnout a jednat rychle.

Nezapomínejte na ochranné podložky

Pokud máte doma čtyřnohé mazlíčky a necháváte jim na podlaze misky s vodou, pak si dávejte pozor na vlhkost. Pokud na vinylové podlaze stojí voda několik hodin, může způsobit nepěkné zašednutí vrchní vrstvy.

Kromě misek s vodou si ohlídejte i květináče, které stojí přímo na podlaze. Ideální je pořídit si stojany na květiny a v případě misky zvolit vhodnou podložku. Ta zabrání pronikání vlhkosti do podlahy, a navíc udrží váš domov čistý.

Pokud máte vinylovou podlahu v chodbě, pak mrkněte i na vhodné rohožky. Ty totiž odstraní přebytečnou vlhkost z bot a tím také chrání podlahu před poškozením.

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu

Údržba a čištění podlahy není totéž. Pravidelné čistění odstraňuje běžné nečistoty jako jsou prach, chlupy nebo drobky. Údržba se ale stará hlavně o samotný povrch podlahy. Na rozdíl třeba od dřevěných parket, které se musí jednou za čas brousit a voskovat, vám u vinylové podlahy tolik práce nehrozí. Přesto je pravidelná údržba základem pro dlouhou životnost vinylové podlahy.

Vytvoříte totiž ochranný film na povrchu podlahy. K tomu slouží speciální prostředky určené na údržbu vinylové podlahy. Někdy se setkáte i s leštěnkami na podlahu. Díky nim získá svůj krásný vzhled a také si ho udrží.

Při takové údržbě jen dbejte na to, abyste vždy ošetřili už dokonale vyčištěnou podlahu.

Autor článku

Impression Media, s.r.o.

O autorovi

Obchodně zastupujeme přes 115 internetových serverů, díky kterým umíme oslovit více jak 6 866 371 uživatelů českého internetu měsíčně. Zastupovaná média prezentujeme před přímými klienty, reklamními a mediálními agenturami. Poskytujeme komplexní služby v oblasti internetové reklamy. Od samotné výroby reklamních bannerů či webových projektů, přes komplexní péči o klienta až po mediaplány a statistické výstupy kampaní.

  • Byty
  • Domy
  • Rekreační objekty
  • Komerční nemovitosti
  • Pozemky
  • Ostatní
  • Zahraniční

Upřesnit

Cena a plocha

m2
m2
m2
m2

... nebo vyberte celý kraj či okres

Lokalita

Vlastnictví

Konstrukce

Typ budovy

Vybavení

Charakteristika

IS sítě

Umístění v obci

 

Už chcete odejít? Připravte si poptávku a nic nezmeškejte

Vytvořit poptávku